Home Staging

A lakáseladás új formája

A home staging Magyarországon még nem olyan ismert szakma, mint Amerikában vagy nyugat Európában, azonban egyre inkább kezd ez az értéknövelő tevékenység teret nyerni az itthoni ingatlan piacon is. Nincs is igazán tökéletes magyar fordítása, ezért mi is az eredeti nevet használjuk.

A kifejezést leginkább úgy lehetne mégis magyarra fordítani, hogy az ingatlan eladásra történő felkészítése.

Célja, hogy a felkészítés után piacra került ingatlan gyorsabban és magasabb áron keljen el, mint felkészítés nélkül.

Miért érdemes felkészíteni egy ingatlant az eladásra és milyen eredményt érhetünk el ezzel?

A kérdés inkább az, hogy létezik akár egyetlen ok, amiért ne készítsük fel a lakásunkat eladás előtt?

A felkészítés pozitív hatásai

Gyorsabban értékesíthető az ingatlan

Főképpen csak azok a vevők jelennek meg, akik már a hirdetés alapján ezt a lakást akarják megvenni.

Értéket adunk a vevőnek

Jó érzés úgy átadni a kulcsokat az új tulajdonosnak, hogy annak örömöt szereztünk, mint úgy elhagyni a lakást, hogy „végre megszabadultunk” tőle.

Befektetésre szánt ingatlannal komoly nyereségre lehet szert tenni

Az ilyen célra vásárolt, vagy meglévő lakásoknál a befektetett összeghez képest néhány hónap alatt 20-30%-os hozamot is elérhetünk.

Több érdeklődőt vonz, és magasabb vételárat eredményez

Érdeklődőből lesz a vevő, és a kereslet kínálat alapja, magasabb számú érdeklődés, magasabb vételárat eredményez. A statisztikák azt bizonyítják, hogy a felkészített lakások 8-20%-kal magasabb áron kelnek el, mint a felkészítés előtti értékük.

Az eladhatatlan is eladhatóvá válik

Az eladhatatlannak kikiáltott, vagy folyamatosan árcsökkenéssel hirdetett lakások hirtelen eladhatóvá válnak, és nem kell tovább csökkenteni az árat, ha egy lehetőségbe tudjuk beleszerettetni a Vevőt.

És most nézzük az ellenérveket!

Munkát és/vagy energiát és/vagy pénzt kell ráfordítani a felkészítésre

Az emberek a Home Staging-re, mint valami csodára gondolnak. Amikor kiderül, hogy ez a csoda nem magától történik meg, néha érthető körülmények miatt, kihátrálnak belőle.

Pedig ez tényleg egy varázslat, ami valóban működik, de tenni kell érte

A home staging-re mint befektetésre kell gondolni. A sikerhez mindenképpen szükség van egy szakértőre, aki képes a maximumot kihozni az adott ingatlanból: meghatározza, hogy melyek azok a ráfordítások, amelyek az eladás során megtérülnek.

Mi is pontosan a home staging?

Home staging = lakberendezés?

Sokakban az a tévhit él, hogy a home staging egyenlő a lakberendezéssel. Valóban szükséges a lakberendezési alapelveknek birtokában lenni, a funkcionális kialakítási lehetőségeket ismerni, kiváló tér- és színérzékkel rendelkezni, legjobb esetben lakberendező végzettséggel rendelkezni. De ez önmagában nem elég! Az ingatlanok értékesítésre történő felkészítéshez komoly ingatan piaci ismeretekre, a legkeresettebb vevői igényekre, marketingtudásra is szükség van, amellett, hogy valaki szép enteriőröket tud létrehozni.

Másik tévhit, hogy a home staging = párnatologatás, amihez elég egy kis szépérzék és máris sokkal többet ér a lakás. Elég a neten lakásfotókat keresgélni, amelyek nekünk tetszenek, csak az a gond ezzel, hogy sok esetben a saját ingatlanában nem megvalósítható az az ötlet vagy látvány amit egy képen látott, mert például a helyiségek mérete, fényviszonya, vagy elosztása miatt nem megvalósítható, vagy lényegesen kevésbé lesz látványos.

Miért előnyösebb, mint egy üres vagy zsúfolt ingatlan?

  • bevonzza az érdeklődőket;
  • a visszafogott, semleges színekkel az érdeklődők 80-90 %-ának elnyeri a tetszését;
  • megmutatja a terek funkcióit;
  • a lakás letisztult, világos, harmonikus kinézetű lesz;
  • beleszerethetővé teszi a lakást;
  • eltünteti a felesleges dolgokat a lakásból;
  • a lehető legtöbbet hozza ki a lakásból, mint kinézetben, mint pénzben;
  • nem lakást, hanem életérzést ad el;
lakás Home Staging

Szakértelem

Fontos, hogy megfelelő szakemberhez, azaz home staging szakértőhöz forduljon, aki minden szükséges információval és tudással rendelkezik. Ma Magyarországon egyre többen mondják magukról, hogy home stagerek, de elenyésző azok száma, akik valóban komoly képzettséggel, valós piaci tapasztalattal és referenciával rendelkeznek.

Ha üres lakásról van szó, rendelkezésre állnak bútorok, dekorációk, vagy ha még szükség van valamire beszerezzük. Ez esetben egy lista készül mindenről, a vásárolt bolti árakkal feltüntetve, számlákkal alátámasztva, így a vevőnek lehetősége nyílik arra, ha az ízlésének megfelelő, hogy a teljes berendezési tárgyakat megvásárolhatja, ezzel időt, pénzt megspórolva, és amelyik berendezési tárgyra nincs szüksége, azt elszállítjuk.

Üres belső helyett

Az emberek többsége nem látja, hogy mi fér el egy helyiségben, és mi nem, sokszor kisebbnek gondolják a szobákat a valóságosnál, ezért előnyösebb, ha nem üres lakást mutatunk az érdeklődőknek. Érzékeltessük, hogy a hálóban mekkora helyet foglal el egy (szépen megágyazott) franciaágy, milyen éjjeliszekrény fér el mellette (esetleg könyvekkel vagy éjjeli lámpával), illetve hogy a nappaliban miként mutat a (körbejárható vagy sarok) kanapé és az étkezőasztal (virággal).

Rendezett környezet

Fontos, hogy ne essünk túlzásba, és kerüljük a zsúfoltságot, pakoljunk el a konyhapultról, étkezőasztalról. Ha van kisállatunk, szabaduljunk meg a kellemetlen szagoktól, használjunk diszkrét illatosítót. Ebben az esetben érdemes egy kávét lefőzni, ha érdeklődőt vár, mert egy rövid ideig az is semlegesíti a szagokat. Gondoljunk az első benyomásra! Egyáltalán nem udvariatlanság, ha megkérjük a szomszédokat, hogy az ajtó elől tüntessék el a kidobásra váró szemetet.

Szakmai segítség

Viszont, sajnos nem létezik általános stratégia, amit egy tulajdonos követhetne, mivel ahogy minden ember más, úgy nem találunk két egyforma ingatlant sem. Így a fő elveken kívül minden lakás felkészítése egyedi folyamat, ezért érdemes szakemberhez fordulni. Csapatunk profi Home staging szolgáltatást nyújt, birtokában vagyunk lakberendezési szakképesítésnek, ingatlanpiaci ismereteknek, a vevői igényeknek, és az ehhez szükséges marketing tudásnak.

Ilyen volt – ilyen lett

Néhány home staging munkánk

Home Staging 1 előtteHome Staging 1 utána
Home Staging 2 előtteHome Staging 2 utána
home staginghome staging
home staginghome staging

‹ › Mozgassa a csúszkát jobbra-ballra a változás felfedezéséhez!

Nem kell tovább keresgélnie!

Megtalálta az Önnek való segítséget

Az ingatlanunk legtöbbször a legnagyobb vagyonunk, ennek sorsát nem bízhatjuk a véletlenre, mert szó szerint milliók múlhatnak azon, hogyan kerül a piacra.

Kíváncsi arra, hogy az Ön eladó ingatlanánál hogy tudnánk növelni az érdeklődést?

Ha igen, hívjon minket most, és éljen az ingyenes ingatlan-felmérésünkkel, ahol személyesen átbeszéljük Önnel a javaslatainkat és a lehetőségeit.

Kapcsolat felvétel